افراد خوش‌سلیقه در دکوراسیون داخلی، از انواع پارچه‌های ترمه به‌عنوان رومیزی یا رانر استفاده می‌کنند؛ می‌دانید چرا؟! یک پارچه ترمه، نقطه کانونی دکوراسیون شماست، این پارچه‌ چشم‌نواز با نقش‌های زیبا، به‌عنوان یک المان سنتی در خانه‌های مدرن، چشم همه را به سمت خودش جلب می‌کند. علاوه‌بر این، ترمه در میان هنرهای دستی ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد. از این رو، وجود یک پارچه ترمه، به‌عنوان المانی تزیینی جذاب در خانه هر ایرانی خوش‌سلیقه‌ای ضروری است! در این مقاله، به معرفی ترمه، چگونگی بافت و کاربردهای آن می‌پردازیم. در نهایت 10 مدل مختلف ترمه را به شما معرفی می‌کنیم تا بتوانید یک رومیزی یا رانر ترمه متناسب با سلیقه‌تان انتخاب کنید!

معرفی ترمه؛ آشنایی با کاربردها و چگونگی بافتن ترمه

ترمه، پارچه‌ای نفیس و گران‌بها بافته‌شده از الیاف لطیف و مرغوب مانند ابریشم و پشم است و طرح‌ها و رنگ‌های چشم‌نواز آن، هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند. این هنر اصیل ایرانی، با طرح‌هایی خاص در کنار حاشیه‌دوزی‌های ظریف، در مصارف مختلف مانند جانماز ترمه کاربرد دارد.

تاریخچه ترمه‌بافی به دوران صفویه باز می‌گردد؛ شواهد نشان می‌دهند که خاستگاه اولیه آن در آسیای مرکزی و کشمیر بوده است. با ورود این هنر به ایران، هنرمندان خلاق و خوش‌ذوق ایرانی، با خلق طرح‌های جدیدتر ایرانی مانند بته‌جقه، گل شاه‌عباسی، بته‌خرقه، راه‌راه، شاخ گوزنی و بته بادامی، جانی تازه به هنر ترمه‌بافی بخشیدند.

کاربرد ترمه برای تزیین میز

پارچه ترمه چگونه بافته می‌شود؟

همه ما با دیدن یک ترمه رومیزی با نقش‌ها و ظرافت بافت بالا، به فکر نحوه بافت آن فرو می‌رویم. بافت ترمه، فرایندی پیچیده و دقیق است که با استفاده از مهارت‌های دستی و مواد اولیه با‌کیفیت انجام می‌شود و شامل موارد زیر است:

  • انتخاب پشم: معمولا برای تهیه ترمه از پشم گوسفندان ایرانی و کشمیری به دلیل نرمی، مقاومت و براقیت مناسب آن‌ها استفاده می‌شود. این پشم‌ها باید الیاف بلند و مرغوبی داشته باشند.
  • آماده‌سازی پشم: پشم‌ها با طی مراحل مختلف شستشو، ریسیدن و رنگرزی آماده می‌شوند.
  • حذف ناخالصی‌ها: برای حذف ناخالصی از پشم، آن را در آب می‌گذارند و سپس برای از بین بردن چربی‌ها، در بازها (قلیا) خیس می‌کنند.
  • شستشوی نهایی: در نهایت پشم، چندین بار با آب شسته می‌شود تا همه ناخالصی‌ها کاملا پاک و پشم براق شود.
  • سفید کردن پشم: در گذشته در ایران، پشم‌ها را در چمنزارها پهن می‌کردند تا تحت تاثیر نور خورشید سفید شوند. اما حال از مواد دیگر مانند مشتقات گوگرد برای سفید کردن پشم استفاده می‌کنند.
  • رنگرزی با رنگ‌های طبیعی و گیاهی: در گذشته رنگ‌های استفاده شده برای ترمه از منابع گیاهی مانند ریشه، تنه، برگ‌ها، گل، میوه یا پوست گیاهان به دست می‌آمدند.
  • آماده‌سازی دستگاه بافندگی ترمه: دستگاه‌های بافندگی ترمه، مشابه سایر دستگاه‌های نساجی سنتی، اغلب چهار وردی هستند و توسط صنعتگران محلی ساخته می‌شود.
  • فرایند بافت: پس از آماده‌سازی دستگاه، چله‌کشی انجام و سپس بافت ترمه آغاز می‌شود.
  • کار گوشواره‌کش: گوشواره‌کش نقش انتخاب و تعیین نخ‌های مخصوص برای ایجاد نقش روی پارچه را دارد.

انتخاب رنگ‌ها و هماهنگی آن‌ها در بافت ترمه بسیار اهمیت دارد. پیچیدگی بافت پارچه ترمه نیز به گونه‌ای است که تار و پودها با ضخامت‌های مختلف کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، تا نقشی دقیق و زیبا ایجاد شود.

بافت پارچه ترمه با دست

آشنایی با كاربرد پارچه ترمه از گذشته تابه‌حال

کاربرد ترمه در حال حاضر نسبت به گذشته تغییر کرده است. در گذشته، ترمه بسیار گران بود و به‌عنوان نمادی از ثروت فراوان شناخته می‌شد؛ از این رو بیشتر در میان اشراف و طبقه‌های برجسته جامعه رواج داشت. کاربردهای ترمه در گذشته شامل موارد زیر بود:

  • مصارف تزیینی: استفاده از ترمه به‌عنوان روتختی، رومیزی، پرده و سایر لوازم تزیینی در خانه‌های افراد ثروتمند بسیار رایج بود.
  • پوشش اشراف: اصلی‌ترین استفاده از ترمه، در دوخت لباس‌های مجلل و زیبای اشراف‌زادگان بود.
  • در مسجدها: ترمه همچنین در تولید سجاده‌های نماز در مسجدهای قدیمی کاربرد داشت.
خرید رومیزی ترمه از صفاهوم

تنوعی فراوان از رومیزی ترمه برای میز ناهارخوری و جلومبلی با قیمت مناسب

خرید اینترنتی رومیزی طرح ترمه برای انواع میز جلو مبلی، عسلی، میز خاطره و میز ناهارخوری در رنگ‌بندی‌های متنوع و ابعاد مختلف از صفاهوم!

رومیزی ترمه

در حال حاضر با تغییر سبک زندگی، کاربرد ترمه نیز دگرگون شده است. همچنین این پارچه دیگر برای دوخت لباس استفاده نمی‌شود؛ ولی در موارد زیر همچنان طرفداران زیادی دارد:

  • محصولات مدرن: ترمه‌ها در ساخت کیف‌های دستی، جلد کتاب‌ها و حتی اکسسوری‌های مدرن مثل کاورهای گوشی موبایل کاربرد دارند.
  • دکوراسیون داخلی: امروزه از این پارچه اغلب به‌عنوان رومیزی‌، کوسن‌های تزیینی و رانر رومیزی در دکوراسیون داخلی استفاده می‌شود.

حال که دانستید ترمه چیست و با نحوه بافت و کاربرد آن آشنا شده‌اید، در بخش بعدی به معرفی 10 نوع مختلف ترمه می‌پردازیم.

کیف ترمه؛ یکی از مهم‌ترین کاربردهای پارچه ترمه

معرفی انواع ترمه: 10 مدل ترمه با 10 ویژگی خاص!

در ایران انواع پارچه ترمه، به دست هنرمندان ماهر در طرح‌ها و رنگ‌های مختلف بافته می‌شود؛ هر یک از این پارچه‌ها ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارند و با طرح‌ها و نقش‌های کلاسیک جذاب، طیف گسترده‌ای از انتخاب‌ها را برای علاقه‌مندان به این هنر ارائه می‌دهند. انواع ترمه‌های ایرانی و کشمیری شامل موارد زیر هستند:

  1. شال چهرقدی: این شال به‌عنوان روسری یا بقچه مورد‌استفاده قرار می‌گیرد. دو نوع از طرح‌های مرسوم برای شال چهرقدی عبارتند از لچک ترنج و گل‌دار.
  2. شال راه‌راه: شال‌های راه‌راه در دو نوع پهن و باریک موجود هستند. این تنوع به شما امکان انتخاب یکی از آن‌ها بسته به سلیقه و نیازتان را می‌دهد.
  3. ترمه شال اتابکی: این نوع شال از پشم بسیار نرم و لطیف کشمیری بافته می‌شود و به دلیل کیفیت بالا و نرمی خاص شهرت دارد.
  4. ترمه شال بندی: این شال با طرح لانه زنبوری خود که در هر خانه‌ یک گل یا بته جای می‌گیرد، محبوبیت خاصی در بین علاقه‌مندان به هنرهای سنتی با طرح‌های منظم و هندسی دارد.
  5. ترمه شال محرمات: این شال که گونه‌ای از مدل راه‌راه است، پهنای متفاوتی در راه‌‌راه‌های خود دارد. ترکیب رنگ‌ها و طرح‌های متنوع در هر نوار، آن را به گزینه‌ای مناسب برای کسانی‌که به‌دنبال تنوع در طرح‌های سنتی هستند، تبدیل کرده است.
  6. شال کشمیری: این شال‌ها که با نام‌های بته‌جقه، شاخ گوزنی و درختی شناخته می‌شوند، نمادی از زیبایی‌های طبیعت کشمیر هستند.
  7. شال زمردی: این نوع شال نمونه اعلا و لوکس شال‌های کشمیری است. این شال با زمینه‌ای نیلی، نقشه بته‌جقه به همراه رنگ‌های زنده، بخصوص سبز زمردی، جلوه‌ای چشمگیر دارد.
  8. شال کرمان: شال‌های بافت کرمان به‌دلیل تنوع طرح و رنگ، شهرت فراوانی دارند. این شال‌ها نشان‌دهنده دقت و استادی بافندگان کرمانی در تولید ترمه‌های با کیفیت و زیبا هستند.
  9. شال امیری: شال‌های امیری که به‌‌عنوان شال‌های درباری و اعلا شناخته می‌شوند، معمولا با نقش‌های بته‌جقه و شاخ گوزنی تزیین شده‌اند.
  10. شال یزدی: ترمه‌های یزدی که اغلب به صورت راه‌راه یا با نقش‌های شاه عباسی بافته می‌شوند، به‌عنوان نمونه‌هایی قدیمی و کمیاب از ترمه‌های ایرانی شناخته می‌شوند.

تنوع بی‌نظیر از انواع پارچه ترمه، پاسخگوی همه سلیقه‌های افراد مختلف است؛ این نقش‌های جذاب، پارچه‌های ترمه را به بهترین انتخاب برای انواع وسایل تزیینی خانه مانند رانر ترمه تبدیل می‌کنند.

رومیزی ترمه سبز برای تزیین خانه

پارچه ترمه؛ بهترین انتخاب برای زیبایی دکوراسیون داخلی

ترمه به‌عنوان یکی از هنرهای دستی ایرانی، نمادی از زیبایی و نشان‌دهنده فرهنگ و تاریخ ایران است. این پارچه که با دست بافته می‌شود و مواد اولیه آن از پشم و ابریشم با‌کیفیت است، به‌دلیل نرمی، دوام و طراحی‌های بسیار زیبای خود، مصارف فراوانی دارد.

اگر شما هم با سوال روی میز ناهار خوری چی بزارم؟ مواجه هستید؛ پاسخ آن استفاده از یک رومیزی ترمه با طراحی سنتی و زیبا است. استفاده از ترمه در تزیینات داخلی منازل، مخصوصا به‌عنوان رومیزی‌ و دیگر عناصر دکوری، به فضا هر اتاقی جلوه‌ای خاص می‌بخشد. به نظر شما دلیل جاودانی پارچه ترمه از گذشته تا‌کنون چه بوده است؟